خواص
استحکام بالا در برابر دماهای بالا
- تحمل بالای شوک حرارتی
- بسیار سخت و متراکم ( سختی حدود ۷٫۵ در مقیاس مُس و تخلخل ناچیز)
- ضد ضربه و سایش
- مقاوم در برابر تهاجم سولفات ها، روغن های نباتی، فاضلاب صنعتی، آبهای خورنده و اسیدهای رقیق (PH>3.5)
- خواص (استحکام) ۲۴ ساعته بهتر از 28 روزه بتن سیمان معمولی
زمان گیرش (کارپذیری) تقریبا معادل بتن ساخته شده با سیمان پرتلند معمولی
جرم ریختنی (بتن) کلسیم آلومینی چغر
سیمان های نسوز فوندو و سیمان نسوز کم آهن از ذوب مواد اولیه بدست می آیند. کلینکر ذوب شده این سیمان ها بسیار سخت، متراکم و مقاوم در برابر دماهای بالاست. با خرد کردن این کلینکر در سنگ شکن، دانه هایی بدست می آید با سختی حدود ۷٫۵ در مقیاس مُس و تخلخل ناچیز٫ این دانه ها به اضافه سیمان نسوز که پودر شده همین دانه ها است، جرم ریختنی چغر را می سازند که تا دمای c°۱۱۰۰ برای چغر 40 و تا 1250 درجه برای چغر 50 را به خوبی می تواند تحمل کند، و در این دما از استحکام مکانیکی بالایی برخوردار است. این جرم ریختنی بدلیل همگن بودن مواد تشکیل دهنده اش، در کاربردهای نسوزی ، ضربه های حرارتی را به خوبی تحمل می کند.
جرم ریختنی چغر علاوه بر کاربرد به عنوان یک بتن نسوز ضد ضربه و سایش، موارد کاربرد متعدد دیگری هم دارد: این جرم در برابر تهاجم سولفات ها، روغن های نباتی، فاضلاب صنعتی، آبهای خورنده و اسیدهای رقیق (PH>3.5) مقاوم است. همچنین جرم ریختنی چغر ضد ضربه و ضد سایش هم هست به این دلیل بتن بسیار مناسبی برای کف سالن های صنایعی نظیر صنایع غذایی، شیمیایی و پتروشیمی، آهن و فولاد و فلزات غیر آهنی است. این جرم تا دمای کاربردش، در کوره های دوار سیمان انتخاب فنی مناسب و با صرفه اقتصادی است.
زمان گیرش جرم ریختنی چغر تقریبا معادل بتن ساخته شده با سیمان پرتلند معمولی است، اما بسیار سریع تر سخت می شود. خواص بتن چغر، ۲۴ ساعت پس از استفاده معادل بتن سیمان معمولی است که بعد از ۲۸ روز بدست می آید. از این رو، چغر را می توان در موارد اضطراری که استحکام بالای زود هنگام مورد نیاز است، استفاده کرد.
کاربردها
در صنایع آهن، فولاد و ریخته گری: اطراف کوره های ذوب و محل تردد دستگاه های حمل مذاب، تعمیر محل انبار کردن سرباره، محل انبار کردن شمش و بیلت، رمپ کوره های کک سازی، و …
کاربرد های دمای بالا و در معرض سرد و گرم شدن های مکرر (تا ۱۱۰۰ درجه سانتی گراد)
کف سالن های صنعتی در معرض خوردگی، ضربه و سایش، صنایع غذایی، شیمیایی و پتروشیمی، آهن و فولاد، و فلزات غیر آهنی.
دیواره کوره های قال کاری
تعمیرات اضطراری (موارد نیاز به بازگشت سریع سرویس دهی): فونداسیون ماشین آلات، باند فرودگاه، پل ها، اتوبان ها.
شبکه فاضلاب شهری و صنعتی: جلوگیری از خوردگی لوله ها، کانال ها، منهُل ها.
در صنعت سیمان: سیکلون ها، کولرها، هودها، و سایر نواحی در معرض سایش و دماهای بالا، کانال های هات گاز